Nazywam się Dominika Obuch i jestem dietetykiem klinicznym, a także specjalistą SOIT (Fundacja Insulinooporność) przyjaznym insulinoopornym. Tytuł magistra zdobyłam na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, dzięki czemu masz pewność, że informacje przekazywane na tej stronie są oparte na wiedzy naukowej, a każdy przygotowany przeze mnie jadłospis jest dopasowany indywidualnie i uwzględnia najnowsze zalecenia dla poszczególnych jednostek chorobowych. W mojej pracy na co dzień naprawiam relacje z jedzeniem i pokazuję, jak zacząć od dziś, kiedy inni zaczynają od jutra.
Studia na Uniwersytecie Medycznym i praktyki w wielu szpitalach nauczyły mnie, że często problemem nie jest sama dieta, ale czynniki psychologiczne i nasze wewnętrzne blokady, których nie potrafimy przeskoczyć. Bo odchudzanie – jak każda inna zmiana, zaczyna się w głowie! Dlatego moja praca nie kończy się jedynie na samym jadłospisie – staram się także motywować moich pacjentów do zmiany – bez zbędnych restrykcji.
Moim nadrzędnym celem jest pomóc Ci odkryć i przepracować powody, przez które być może wcześniej Ci nie wychodziło. Chcę dać Ci konkretne sposoby, dzięki którym zmienisz swoje nawyki żywieniowe raz na zawsze. Uważam, że najlepsza dieta to taka, która będzie Ci smakować.
Wyznaję zasadę zdrowego podejścia, nie uznaję głodówek, diet 1000kcal i innych. W mojej praktyce zależy mi nie tylko na spadających kilogramach, ale przede wszystkim na zmianach, które zadzieją się w Twojej głowie i poprawie Twojej relacji z jedzeniem. Nie propaguję „przechodzenia na dietę”. Propaguję zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko zmieniając nawyki jesteśmy w stanie uzyskać długotrwałe efekty.
powrót do starych nawyków = efekt jojo
zmiana nawyków na stałe = trwałe efekty
Prywatnie lubię próbować nowych rzeczy i nowych smaków, podróżować, piec serniki, pić kawę, stawiać sobie nowe wyzwania, dbać o swój rozwój osobisty i zawodowy i żyć życiem, które lubię